Een bouwpakketje in elkaar plakken is leuk om te doen en niet al te moeilijk, een woonhuis of fabriek van plasticplaat helemaal zelf bouwen is nog veel leuker.

Het begint natuurlijk met het vinden van een goed voorbeeld maar met een beetje Googlelen kom je een heel eind. In dit geval had ik op een Duitse stadsarchief-site een foto gevonden van een woonhuis wat qua sfeer en grootte precies zou passen op het plekje wat hiervoor op de modelbaan voorhanden was.

woonhuis_in_N_spoor_foto1

D’r is niks moeilijks aan. Eerst maak ik een schetsje, met potlood en papier of in een tekenprogramma, om de exacte maten te bepalen. Voordeel van tekenen in bijvoorbeeld Adobe Illustrator is dat je van de schets even snel een soort bouwplaatje van kunt printen om een ‘dummy’ te vouwen om te kijken of de verhoudingen kloppen en zo.

Daarna zet je de maten van de wandjes en waar de raam- en deuropeningen moeten komen over op een stukje wit plasticplaat (ook wel styreen genoemd) en vervolgens snij je alles zo recht mogelijk 😉 uit.

woonhuis_in_N_spoor_foto2

Als de wandjes klaar zijn (dus van alle details zoals vensterbanken, randjes enz. voorzien) kunnen ze tegen elkaar zodat er al ‘iets’ van een soort huis ontstaat. Ik laat vaak 1 zijde nog open. In dit geval de wand die aan de niet-zichtzijde komt. De hoeken van de 3 wanden kunnen dan naadloos worden afgewerkt, met wat putty. Via de achterkant kan ik er nog bij om alle raamkozijnen er in te plakken.

Maar eerst het dak.

woonhuis_in_N_spoor_foto3

Nou… spannend. Is dus gewoon een dakpan-plaatje van KiBri. Wordt verkocht tegen woekerprijzen. Maar goed. Het plastic is ook nog eens dik en keihard. Snijden valt echt niet mee. De 3 openingen worden natuurlijk dakramen.

woonhuis_in_N_spoor_foto6

Er is een strook dik styreen tegen de dakplaat gelijmd om kromtrekken te voorkomen

In de voorraad dakplaten en losse onderdelen kon ik geen nokvorsten meer vinden. Daarom zelf even wat gemaakt.

dak_in_N_spoor_foto5

stripjes Evergreen fixeren op een stukje plakband (KIP-tape)

dak_in_N_spoor_foto4

Plastic staf ø1mm er bovenop

dak_in_N_spoor_foto3

Lekker lijmen (lees: samensmelten met dunne KiBri-lijm)

dak_in_N_spoor_foto2

En dan de strookjes verder om de staf rond maken. En weer flink met dunne lijm smeren…

dakvorst

Met deze ‘nokvorst’ kan mooi de kier tussen de twee dakplaten gedicht worden.

 In deel 2 verder met de afwerking van dit pandje…