Voor plaatsing op het “Güterbahnhof Unterhaltung-Oben”-project (schaal 1:160) waar ik momenteel (en nog veeeeele jaren
) mijn vrije uurtjes mee vul was ik op zoek naar silo’s. Een belangrijke inspiratiebron zijn de foto’s op deze site en wie de moeite neemt om wat naar beneden te scrollen ziet vanzelf de Baustoffe-firma met de cementsilo’s die daar tijdens de wederopbouw intensief gebruikt werden om cement per spoor (met Ucs silowagens) over te laden in vrachtwagens en zo af te leveren bij plaatselijke bouwprojecten.
Heel af en toe maakt zelfs Faller wel eens iets moois en wel in de vorm van deze 3 silo’s:
Het mooie eraan zijn vooral de geëtste hekwerkjes en kooi-ladders die bij dit setje zitten en hoewel deze silo’s eigenlijk nogal afwijken met wat ik als voorbeeld voor ogen had toch maar besloten om dit bouwpakketje als basis te nemen. Het artikelnummer van dit kitje is 222207.

De etsfret heeft ook onderdelen in zich voor een kraanarm, voor bij een andere set, maar best nog eens te gebruiken.
Maar goed, voor bij mijn Güterbahnhof was een andere opstelling vereist dan wat Faller heeft bedacht en dus werd uit styreen (Evergreen) profiel en staf een ander soort stellage geknutseld zodat de voorlopige tussenstand er zo uitziet:
En ook de kooi-ladders zitten in elkaar (bij de Faller bouwset zit zelfs een complete buigmal voor dit werk):
De silo’s staan al jaren op het industrieterrein en moeten er dus ook zo uitzien. Daarom de airbrush opgestart om ze een “duitse-bovenleidingpaal-achtig-groen” kleurtje te geven.
Maar eerst geheel in roestkleur gespoten:
Die roestkleurige ondergrond is nodig voor het afbladderende verf-effect.Toen het zoutvaatje uit de keukenkast gejat, de roestbruine silo’s nat gemaakt met wat water en daaroverheen losjes wat zout gestrooid…. ik geef toe, nu lijkt het een beetje op rare zoute pepsels.
Maar zo blijft het zout voorlopig even plakken.
Dan de uiteindelijke kleur mengen in de verfspuit en de silo’s daarmee afwerken. Vanwege de ronde vormen moesten deze handelingen wel in een paar sessies trouwens. Ik heb altijd een föhn bij m’n werkplek om sneller te kunnen werken. Als de laatste verflaag droog is kun je met een stevige kwast het meeste zoutstrooisel wegborstelen waardoor de onderliggende ‘roest’-laag tevoorschijn komt.
Daarna konden de laddertjes er definitief tegenaan geplakt worden en kreeg alles nog wat vervuilende nabehandeling en cementstof.
Hier twee impressies van de ‘Zementsilo-anlage’ op de plek waar het uiteindelijk moet komen. Het is wel duidelijk te zien; aan de omgeving moet nog het een en ander gedaan worden maar in ieder geval is dit projectje af.
Laat een reactie achter