Handzaam Havenbaantje

hh_totaaloverzichtHet Handzaam Havenbaantje beleefde z’n première op Rail ’98 te ‘s-Hertogenbosch. Op een beperkt oppervlak van 140 x 110 cm kan je of rondjes rijden of, met wat kunstgrepen, leuk rangeren. Op dit baantje werd het dus rangeren. De voornaamste kunstgreep is de over het midden van de baan lopende achtergrondplaat. Daardoor zijn er twee verschillende taferelen ontstaan en is de hele baan niet in één keer te overzien. Dat maakt het voor de toeschouwer en het rangerend personeel wat spannender.


Naast rangerende treinen zoals die in de jaren ’50 en ’60 in de haven te zien waren heeft het Handzaam Havenbaantje als bijzonderheid (nou ja, in 1998 was dat nog bijzonder..) dat ook het autoverkeer op de doorgaande weg gemotoriseerd is. De voertuigen van het in de handel verkrijgbare Faller-Car system werden enigszins aangepast en rijden af en toe hun ronden.

druk-treinverkeer-bij-viaduct

De Rotterdamse haven stond model voor een gedeelte van de modelbaan. Vooral de vermenging van de havens met gewone woonwijken is interessant. Voorbeelden daarvan waren te vinden op bijvoorbeeld Katendrecht en Feijenoord. Daar wurmen de havenspoortjes zich langs en tussen de huizen en straten . Geprobeerd is de sfeer van de havens ergens in de jaren vijftig op kleine schaal weer te geven.

sik-bij-de-cooperatie

De andere zijde van de modelbaan speelt zich enkele kilometers verderop af. Daar, aan de rand van de stad, is nog wat industrie aanwezig die door het spoor bediend wordt. Het kleine dorp zal over enkele jaren aan Rotterdam vastzitten door de oprukkende nieuwbouwwijken. Naast het spoor vormt de rivier een belangrijke transportweg voor de aan- en afvoer van de goederen. Hierlangs is de Coöperatieve Landbouwvereeniging Rotterdam e.o. gevestigd die opvalt door zijn hoge silo’s. Om het rangeerwerk wat afwisselender te maken kan op de aangrenzende schaduwsporen van locomotief en wagons gewisseld worden.

Schaal: 1:87
Afmetingen: 140 x 110 cm (in 3 delen)
Bouwjaar: 1996-1998

Hieronder het sporenplan

Het bovenaanzicht van het Handzame Havenbaantje

Het bovenaanzicht van het Handzame Havenbaantje

Heeeeel lang geleden bouwden we dit modelbaantje in samenspraak met het tijdschrift Rail Magazine. Er zijn toen 10 artikelen over het idee, de bouw en de gebruikte technieken en materialen verschenen, in Rail Magazine 164 tot en met 173.

2 reacties

  1. Ger de Nas

    Heel leuk en leerzaam, waar blijf de informatie betreft N – spoor ? ?

    • modelbouwer V

      Hoi Ger, bedankt voor je reactie, maar wat bedoel je precies met je opmerking ‘waar blijf de informatie betreft N – spoor ? ?’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 ModelbouwWerk

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑