Woonhuis van plasticplaat (2)

Het huis is als basis nu wel klaar. Tijd voor een laagje verf. Om te bepalen of er hier en daar nog wat oneffenheden, kieren en andere onregelmatigheden moeten worden weggewerkt met wat plamuur daarom het bouwwerkje even in de grondverf gezet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daarna is het pandje met de airbrush en Tamiya-verf in de juiste kleuren gespoten. Details als vensterbanken, dakgoten, schoorsteen en dakraam breng ik daarna met een penseel op kleur.

En nu gaat het mis in dit verslag… Op onderstaand beeldmateriaal is het pandje al bijna klaar. Maar in de tussenliggende fase zijn er raamkozijnen gemaakt (van bruin geschilderd zelfklevende folie zijn strookjes gesneden en op een plaatje transparant plastic geplakt), is er een achterwand en een paar binnenmuurtjes geplaatst (tegen het ‘doorkijken’) en is het huis op een op maat gemaakt grondplaatje gemonteerd.
Helaas zijn er van deze stappen geen foto’s …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waarom eigenlijk een grondplaat? Doe ik normaal nooit. Maar het pand komt precies op een gedeelte waar de modelbaan in delen uit elkaar kan worden genomen. Daar krijg je dan altijd een scheidingsnaad te zien. Lelijk, maar ’t is niet anders.

woonhuis op grondplaat

Het huis komt daarom over deze ‘naad’ heen te staan. Magneetband op de ondergrond en een paar metalen ringen onderop het grondplaatje zodat het pandje goed blijft ‘plakken’ en toch makkelijk afneembaar is als alles moet worden losgekoppeld.

Verdere afwerking moet natuurlijk nog gebeuren (zoals alle andere 2 miljoen ‘werkjes’ die nog op het to-do-lijstje staan vermeld), maar goed, dit is toch wel een aardig pandje geworden.

2 reacties

 1. Rob Heckers

  Hallo
  Ik kam uw zeer mooie baan tegen op een Pilentium YouTube film. Erg mooi en het toeval wil dat ik zelf iets was aan het plannen dat veel lijkt op uw baan (parade vak in stedelijke omgeving met een klein rangeer gebied). Tijdens het rondkijken op uw zeer uitgebreide website zag ik een verwijzing naar een forum waar u o.a. Uw gebouwen bouw beschrijft. Nu ik er meer over wil lezen kan ik de link echter niet meer vinden. U zou me een groot plezier doen als u me deze link kunt geven.

  Met groet
  Rob
  Maastricht

  • modelbouwer V

   Hoi Rob, misschien bedoel je deze link naar de Beneluxspoor-Encyclopedie; https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Zelfbouw_plasticard_of_polystyreen
   Daar staat een korte beschrijving van hoe ik uit plasticplaat (styreen) de basis voor gebouwen maak. Helaas heeft de samensteller van deze encyclopedie er zelf onnodige informatie aan toegevoegd. Ik bedoel deze opmerking: “Voor het snijden van polystyreenplaat, kunt u het eerder besproken X-Acto-mes gebruiken. Sneller en beter is echter het werken met een hobbyboormachine van bijvoorbeeld Proxxon (Micromot 50/E). Het apparaat beschikt over een groot aantal hulpstukken, waaronder een flexibele booras. Zo kunt u muurdelen uit een stuk polystyreenplaat frezen met een freeshulpstuk.”
   Tja, hier gaat het dus mis. Met een Proxxon plasticplaat gaan frezen is niet sneller of beter. Mijn methode is namelijk gebaseerd op het simpel met een mesje snijden van strakke, rechte lijnen. Een freesmachientje is in dit geval moeilijk doen met spullen die overbodig zijn.
   Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 ModelbouwWerk

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑