Reclame op de modelmuur

Vroegûh, toen supergroot geprinte doeken of XXL vinylstickers en meer van dat soort werk nog helemaal niet waren uitgevonden bestond het ambacht van de échte reclameschilder nog. Hieronder een techniek om zulke muurschilderingen in model weer te geven, zowel fris nog helemaal leesbaar, dus net aangebracht maar ook als verweerde, oude resten van reclame’s uit vroeger tijden.

Techniek afgekeken bij diverse crea-bea’s waarin ze uitleggen hoe je een foto op hout kunt overzetten. Onder andere te zien in deze linkjes:
https://mamablogger.nl/diy-budget-zelf-een-foto-op-hout-afdrukken/
https://badschuim.eu/foto-op-hout-zelf-maken/

Wat heb je nodig?
• Een geschikte afbeelding of tekst, op maat gemaakt voor de te bewerken muur, dus dat wordt klooien op de computer
• Een (kleur)laserprinter danwel kleurencopier, dus geen inktjet
• Print maken op gewoon kopieerpapier (80 grams)
• Acryl vernis Mat van de Action

De reclame-schildering die ik op de muur wilde hebben opgezocht in Google en verder bewerkt op de computer. Ik gebruik Photoshop (niet omdat het moet maar omdat het kan ). Op het beeldscherm zie je aan de rechterkant dat ik een aantal plaatjes op 1 A4 vel zet, in wat verschillende maten, dan kan ik nog wat kiezen.
De print die je dan maakt op de laserprinter moet wel gespiegeld zijn!

Dit is dan de uitgesneden print zoals die op de muur moet komen. Het velletje heeft hier de breedte van de muur en nog wat extra hulp-snijlijntjes want het moet natuurlijk wel netjes recht op de muur komen.
Dan smeer je de print goed in met de Acryl vernis, zorgvuldig maar niet te dik…

… en positioneer je de print op de muur van het gebouwtje. Je ziet dat ik eerst nog (voor het insmeren) nog zoveel mogelijk langs de contouren de reclame heb uitgesneden, alleen dat stukje wil ik op de muur hebben, de rest van het velletje is dus zoals gezegd om het mooi recht op te kunnen plakken.

Dus alleen dit stukje papier blijft zitten. Voorzichtig aandrukken en aan de randjes de vernis wegvegen.

Nu goed laten drogen, 1 dag of zo.
Na droging het papier nat maken met wat water. Even in laten trekken…

… en nu met je vinger het papierlaagje er af rollen.

Klaar!

Okay, voordat deze reclame helemaal naar m’n zin op de muur zat was ik wel 3 pogingen verder, maar ook hier baart oefening weer kunst.
Wil je een nog wat meer verweerd effect dan kun je er nog overheen met een fijn schuurpapiertje en/of voorzichtig met een (heel klein drupje) oplosmiddel (thinner) de boel wat vervagen. O ja, voordat je begint met natuurlijk de ondergrond, dus de muur zelf, al wel op de juiste kleur zijn. Maar op gewoon onbehandeld bouwdozen-plastic werkt deze techniek ook hoor, dus leef je uit op een blinde muur van een Faller of KiBri-huisje!

Hieronder nog een  voorbeeld, ook gemaakt met deze Acryl Vernis van de Action-techniek. Hier is het gele vlak waarin de letters staan eerst aangebracht met de airbrush en daarna is met de hierboven beschreven methode de reclame op de gevel gezet.